marți, 12 noiembrie 2013

Ziua Armatei Romane

Simpozion dedicat Zilei Armatei Române

          Martoră a comemorării celor mai importante evenimente din viaţa poporului român, Sala Roşie a Cercului Militar craiovean,  găzduieşte şi de această dată – 24 octombrie 2013 – numeroase cadre militare active, în rezervă şi în retragere. S-au reunit aici să venereze Ziua Armatei Române, instituţie căreia i s-au consacrat trup şi suflet zeci de ani de viaţă. În aula inundată de lumină şi de măreţia momentului, acordurile imnului de stat entuziasmează inimile celor prezenţi la solemnitatea evenimentului instoric.
          Comandantul Brigăzii 2 Infanterie „Rovine” şi comandant al garnizoanei Craiova, domnul general de brigadă Dorel Duican deschide, în mod solemn, simpozionul tematic, cu un mesaj semnificativ: „25 octombrie constituie amintirea unei zile de împlinire naţională, ziua când armata română şi-a împlinit menirea firească, aceea de a readuce în hotarele ei patria care a zămislit-o. Devenită simbol al tuturor bătăliilor şi eroilor neamului românesc, data de 25 octombrie a rămas întipărită ca zi în care ţara îşi sărbătoreşte Armata şi pe cei care au fost şi sunt în slujba ei.”
           În cuvântul său, domnul colonel(r) Dumitru Băluţă, vicepreşedinte al Filialei „Mihai Viteazul” Dolj a ANCMRR, vajnic artilerist, aduce elogii artileriştilor şi aviatorilor ale căror acţiuni de luptă în Al Doilea Război Mondial, bine coordonate în cadrul Armatei a 4-a, au contribuit din plin la eliberarea Ardealului de nord. De asemenea, evocă sentimentele măreţe oglindite în presa vremii, şi, cităm: „Ardealul este astăzi unul şi indivizibil aşa cum trebuie să fie. Nicio linie demarcaţională nu mai împarte în chip arbitrar pământul pentru care au pătimit Horea, Cloşca şi Crişan, au luptat Avram Iancu, Şaguna, Simion Barnuţiu şi memorandiştii” – Libertatea din 27 octombrie 1944.
          Cu deosebită atenţie este ascultat şi distinsul profesor de istorie, Mihăiţă Stoica, din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Domnia sa aduce un omagiu de suflet fostului veteran de război, pe care l-a cunoscut îndeaproape, generalul de brigadă de cavalerie Iovănel Bujor, pe care îl descrie în următorii termeni emoţionali: „Generalul Bujor reprezintă legătura istorică cu trecutul eroic al acestei ţări, cu românii viteji, vrednici, cinstiţi, loiali ai patriei lor, educaţi, nu neapărat în şcoli înalte, ci, în primul rând, în familie simplă, crescută în respect şi frică de Dumnezeu.”
          Festivitatea continuă cu vizitarea de către participanţi a muzeului – Galeria Eroilor –,  precum şi a Expoziţiei tematice din foaierul Cercului Militar – Momente din activitatea de instruire şi de luptă de peste hotare ale miltarilor din uniăţile garnizoanei Craiova. Comemorarea măreţului eveniment istoric din viaţa Armatei Române ia sfârşit, a doua zi, odată cu depunerea de Coroane la Mormântul Eroilor Patriei şi, la finele zilei, cu Retragerea cu torţe pornită din locaţia Brigăzii 2 Infanterie „Rovine” şi încheiată în localul Cercul Militar craiovean.          Col.(r) Sergiu PICIORUŞ, purtător de cuvânt al Filialei „Mihai Viteazul” Dolj a ANCMRR.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu